Jump to content
Umpire-Empire locks topics which have not been active in the last year. The thread you are viewing hasn't been active in 3724 days so you will not be able to post. We do recommend you starting a new topic to find out what's new in the world of umpiring.

Recommended Posts

Posted

 Did some of these folks stink it up out there?  Sure.  Did the kids remember 5 minutes after the games when they were eating their snacks and playing with their friends?  Nope.

But I guarantee the Coaches sure as heck will remember!!!  :D

  • Like 1
Posted

Anyone watching the DR/Uganda game?

 

PU called DR batter out for having one foot out of the box.  I do not have my green book at hand, is it one foot totally outside of the box, to make that call?  TIA

Posted

Anyone watching the DR/Uganda game?

 

PU called DR batter out for having one foot out of the box.  I do not have my green book at hand, is it one foot totally outside of the box, to make that call?  TIA

I assume you mean while hitting the ball fair or foul.  One foot, on the ground, entirely out of the box.

Posted

I assume you mean while hitting the ball fair or foul.  One foot, on the ground, entirely out of the box.

yes, hitting the ball.

 

Thank you

Posted

The Uganda catcher told the umpire to watch for it before the at bat. The ump called time, they didn't show if he told the batter to move up or not. Then he hit the foul ball and he was called out. Not a big fan of the call, especially if he didn't ask him to be in the box legally before the pitch. 

He also called a ball on the pitcher for going to his mouth on the dirt. I don't do LL, is the rule different than OBR? 

Posted

The Uganda catcher told the umpire to watch for it before the at bat. The ump called time, they didn't show if he told the batter to move up or not. Then he hit the foul ball and he was called out. Not a big fan of the call, especially if he didn't ask him to be in the box legally before the pitch. 

He also called a ball on the pitcher for going to his mouth on the dirt. I don't do LL, is the rule different than OBR? 

They never changed it when OBR changed it. Locally we don't call it that way and let it be known but once you in the tournament it's by the book.

Posted

/\ The Cali/Kentucky game had one too I think.

Anyone know, how many games in a day will each crew work?

Posted

/\ The Cali/Kentucky game had one too I think.

Anyone know, how many games in a day will each crew work?

I'm not sure they work in crews.  John has three games today, but the plate game he did earlier was the rained out game from yesterday.

Posted

Saw this the other day/night, can't recall which game, HBP - Batter makes no attempt to move out of the, stands like a statue, I know the rule is the batter is supposed to make an attempt to move.  In this case he was still awarded first.

Rule 6.08(b)
"The batter becomes a runner and is entitled to first base without liability to be put out (provided he advances to and touches first base) when he is touched by a pitched ball which he is not attempting to hit unless
(1) The ball is in the strike zone when it touches the batter, or
(2) The batter makes no attempt to avoid being touched by the ball;
If the ball is in the strike zone when it touches the batter, it shall be called a strike, whether or not the batter tries to avoid the ball. If the ball is outside the strike zone when it touches the batter, it shall be called a ball if he makes no attempt to avoid being touched.
APPROVED RULING: When the batter is touched by a pitched ball which does not entitle him to first base, the ball is dead and no runner may advance."

 

So my question - how often is the batter not awarded 1B by the UE membership? 

Posted

He doesn't attempt to move - he stays at the plate. Each 'move attempt' is different and is a HTBT to call. I have never had a problem when keeping the hitter in the box after the HBP and not attempting to move.

Posted

Saw this the other day/night, can't recall which game, HBP - Batter makes no attempt to move out of the, stands like a statue, I know the rule is the batter is supposed to make an attempt to move.  In this case he was still awarded first.

Rule 6.08(b)
"The batter becomes a runner and is entitled to first base without liability to be put out (provided he advances to and touches first base) when he is touched by a pitched ball which he is not attempting to hit unless
(1) The ball is in the strike zone when it touches the batter, or
(2) The batter makes no attempt to avoid being touched by the ball;
If the ball is in the strike zone when it touches the batter, it shall be called a strike, whether or not the batter tries to avoid the ball. If the ball is outside the strike zone when it touches the batter, it shall be called a ball if he makes no attempt to avoid being touched.
APPROVED RULING: When the batter is touched by a pitched ball which does not entitle him to first base, the ball is dead and no runner may advance."

 

So my question - how often is the batter not awarded 1B by the UE membership? 

Young players often freeze up when they see the ball coming at them. You need to understand that.

Don't reward the pitcher for a lousy pitch. 

Posted

Young players often freeze up when they see the ball coming at them. You need to understand that.

Don't reward the pitcher for a lousy pitch. 

Isn't that rewarding the batter for lousy body control and in effect the flip side of your coin?

Posted (edited)

Isn't that rewarding the batter for lousy body control and in effect the flip side of your coin?

No, it's not.  (Or, if you think it is, then both messed up so someone needs to get the benefit of the call and the interp is to give this one to the batter.)

 

That said, I didn't see the play in question, so I won't opine on whether mu judgment of the play would be different from PU's judgment of the play.

Edited by noumpere
Posted

 

That said, I didn't see the play in question, so I won't opine on whether mu judgment of the play would be different from PU's judgment of the play.

I would not expect anyone to comment without seeing a particular play.  My question is a general one, I was confused when I saw the award, the kid did not flinch and yet he was given first base.  Seemed a incorrect call to me at the time based on my recall of the rule. 

 

Posted

In general, only blatant acts of standing there when the player has plenty of time to move (or intentionally moving into the pitch, of course) will be penalized.  (Almost) All flinching, wide-eyed staring, etc will be interpreted as "attempt to avoid".  There's a huge benefit-of-the-doubt to the batter.

Posted

Rich is right.  The threshold is very low (and should be very low) for a batter to be awarded first on a HBP.

would you be able to expand on that thought please and is that for all levels? 

 

 

×
×
  • Create New...